Skip to content

Coimpact-vauhdittamojakso Helsingin kaupungin kanssa NEET-nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi etenee hyvässä hengessä ja reippaalla vauhdilla. Yhteinen tavoitteemme on kehittää työmarkkinoiden ulkopuolella olevien helsinkiläisten NEET-nuorten (Not in employment, education or training) palveluverkostoa ja löytää vaikuttavia tapoja tukea nuorten hyvinvointia ja matkaa kohti koulutusta ja työelämää. 

Tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto 

Tavoite on kunnianhimoinen, mutta tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto. Nuorelle tulee pystyä tarjoamaan yksilöllistä tukea kohti omia tavoitteita ja merkityksellistä elämää. Ja silloin kun tavoitteet ja unelmat tuntuvat vielä kaukaisilta, apua arjen haasteisiin sekä työkaluja oman hyvinvoinnin parantamiseen. Kysymys on ennen kaikkea inhimillinen, mutta sillä on myös suuria taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. 

Vauhdittamon ydintiimi, joka koostuu Diakonissalaitoksen, Gesund Partnersin ja Helsingin kaupungin työllisyyspalveluiden asiantuntijoista, on sitoutunut innokkaasti yhteiseen kehittämiseen ja päämäärään. Neljä yhteistä työpajaa on jo pidetty ja mukaan kehittämisprosessiin ilmoittautuneilta verkostoilta ja sidosryhmiltä on saatu arvokkaita näkemyksiä osallistavien etätehtävien avulla. Verkostojen ja sidosryhmien rooli kasvaa edelleen edetessämme kohti ratkaisujen kartoittamista. 

Monisyinen ilmiö haastaa viranomaisia ja palveluiden järjestäjiä 

Potkaisimme yhteisen työskentelyn käyntiin perehtymällä NEET-ilmiön ja syrjäytymisen taustatekijöihin taustatutkimuksen, asiantuntija- ja kokemusasiantuntijatiedon sekä osallistavan kehittämisen kautta. Vierailimme myös Vamoksen Startti-ryhmässä keräämässä arvokasta ensikäden tietoa siitä, millaisia haasteita nuoret ovat kohdanneet pyrkiessään kohti työelämää.

Tunnistimme NEET-ilmiön taustalla sekä isoja yhteiskunnallisia ja yksilöllisiä kehityskulkuja että syiden ja seurauksien sekoittumista. Esimerkiksi mielenterveysongelmat tai toimeentulon haasteet voivat olla samaan aikaan sekä syitä että seurauksia työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle jäämisen taustalla. Ilmiö onkin todella monisyinen ja tästä syystä haastaa sekä viranomaisia että palveluiden järjestäjiä ajattelemaan uudella tavalla. 

Kehittämisprosessin ytimessä mitattavat vaikutustavoitteet 

Vaikuttavuusperusteisen kehittämisprosessin ytimessä ovat mitattavat vaikutus-/tulostavoitteet, jotka asetetaan vauhdittamon seuraavan vaiheen eli ratkaisujen kartoittamisen pohjaksi. Perehdyttyämme ilmiön juurisyihin siirryimmekin muotoilemaan yhteistä missiota ja konkreettisia vaikutustavoitteita, joita haluamme saada aikaan yhteistyöllämme.

Osallistavan prosessin kautta olemme nyt tunnistaneet yhdeksän mahdollista tavoitetta. Ne sisältävät sekä toiminnan tulostavoitteita että organisaatiotason tavoitteita keskittyen yhdessä oppimiseen ja kehittymiseen. Konkreettiset tavoitteet liittyvät NEET-nuorten työllistymiseen, työssä ja koulutuksessa pysyvyyteen, sujuvaan koulutuspolkuun, koetun hyvinvoinnin kasvuun sekä raskaiden mielenterveyspalveluiden tarpeen ja yksinäisyyden kokemuksen vähenemiseen.

Yhdessä oppimisen ja kehittymisen tavoitteet kytkeytyvät puolestaan kaupungin monialaisen yhteistyön kehittämiseen, ilmiöbudjetointiin sekä NEET-nuorille suunnattuihin joustavampiin palvelumalleihin, jotka perustuvat suoritteiden sijaan mitattaviin tuloksiin ja vaikutuksiin. 

Mitä seuraavaksi? 

Seuraavaksi vielä tarkennamme ja rajaamme mahdollisia vaikutustavoitteita ja valitsemme niistä sellaiset, joihin haluamme keskittyä. Vauhdittamon seuraavassa vaiheessa siirrämme katseen tavoitteista kohti ratkaisuja, uusia innovaatioita ja kumppanuuksia. Kerromme tästä lisää heti kesän jälkeen.

Coimpact on Diakonissalaitoksen ja Gesund Partnersin luoma alusta, jonka tavoitteena on vauhdittaa vaikuttavuusperusteista yhteistyötä yhteiskunnan suurimpien haasteiden ratkaisemisessa. 

Tekstin kirjoitti Diakonissalaitoksen vaikuttavuusperusteisen kehittämisen koordinaattori Ilari Torsti.